15 lipca, 2013

3 sposoby na zdrowszą dietę

Dieta bez zbóż, nabiału i cukru jest dla wielu osób zbyt restrykcyjna, i nie są oni w stanie nawet wyobrazić sobie takiego sposobu odżywiania. O ile korzyści z wykluczenia tych problematycznych produktów są ogromne, to nie każdy mając tą świadomość potrafi z dnia na dzień zrewolucjonizować swoje menu. Są jednak alternatywne, bardziej ewolucyjne, sposoby na zdrowszą dietę.


1. Pozioma zmiana
Wiele produktów spożywanych na typowej (’zdrowej’) diecie nie służy zdrowiu, a stereotypowe dietetyczne myślenie często podpowiada złe wybory. Sporo z nich można zastąpić innymi, tak aby poprawić zdrowie. Ważne aby zmiana nie była zbyt drastyczna, co by się wiązało z oporem, frustracją i powrotem do starych nawyków.
Idea jest jak zawsze tak sama: więcej naturalnego jedzenia, mniej produktów. Co czym zastąpić?

  • margaryna, produkty masłopodobne -> masło, smalec
  • cukier, słodziki, syrop kukurydziany, syrop fruktozowy, syrop z agawy -> surowy miód, syrop klonowy, cukier kokosowy
  • biała mąka -> całe ziarna przygotowywane w odpowiedni sposób (namaczanie, fermentowanie, kiełkowanie)
  • mąka kukurydziana -> maranta trzcinowa
  • pasteryzowany i homogenizowany nabiał -> surowy nabiał
  • oleje roślinne -> olej kokosowy, oliwa z oliwek
  • probiotyki -> fermentowane produkty (1,2)
  • sól stołowa -> sól morska lub himalajska
  • sztuczne napoje -> woda z cytryną lub tonik na trawienie
  • rosół na mięsie -> rosół na kościach
  • chude ryby -> tłuste ryby
  • słodycze -> owoce, kokos, gorzka czekolada, surowe kakao
  • śmietanka do kawy -> mleko kokosowe
  • mąka pszenna -> mąka kokosowa, mąka migdałowa
  • lody -> zamrożone puree owocowe lub lody z mleka koksowego
  • napoje izotoniczne -> woda kokosowa
  • granola -> nutola

2. Całkowite wykluczenie zbóż, nabiału, cukru i olejów roślinnych

To cztery najbardziej problematyczne kwestie w typowej diecie. Zwłaszcza cukier, zboża i oleje roślinne w długoterminowej perspektywie mocno pogarszają nasz stan zdrowia. O zbożach pisałam już wielokrotnie, natomiast oleje roślinne, bogate w Omega6 przyczyniają się do zaburzania równowagi Omega3:Omega6 i działają pro zapalnie. Nawet gdy dieta ma duże ilości Omega3 to wciąż z powodu faktu, że oba rodzaje tych kwasów tłuszczowych rywalizują z sobą o ten sam enzym, Omega6 będzie dominować. Badania dowodzą, że Omega6 przyczniają się do rozwoju chórb układu naczyniowo-sercowego i większej śmiertelności.

Nabiał ma swoje zalety. Przede wszystkim krowie mleko jest idealną symbiozą witamin A,D,K. Niestety laktoza bywa dla wielu osób problematyczna, chociaż istnieją dowody, że nasz organizm dokonał jakiejś adaptacji w tym zakresie, i wiele osób nie ma problemów ze spożywaniem nabiału. Za to ogromnym problemem jest dzisiejsza jakość mleka. Dotyczy to zarówno stanu zdrowia krów (antybiotyki, hormony), jak i procesów takich jak pasteryzacja i homogenizacja, które pozostawiają bezwartościowy produkt końcowy. Nie wspominając już o modzie na beztłuszczowy nabiał.

A przetworzony cukier…sami wiecie 🙂

3. 80/20

Moim zdaniem każdy może przekonać się, że konsumowanie 80% produktów diety opartej na zdrowych i nieprzetworzonych produktach jest realne. Pozostałe 20% to może być cokolwiek, z czego ciężko zrezygnować. Oczywiście w przypadku niektóych chorób ta zasada nie będzie się sprawdzać, bo gdy coś nam szkodzi to najczęściej dozwolona ilość wynosi 0. Niemniej jednak dla przeciętnej osoby, która chce zoptymalizować swoje zdrowie ta metoda jest idealna. W zależności od determinacji czy kubków smakowych może to być 90/10 czy nawet 95/5.
W przypadku problemów jelitowych, chorób autoimmunologicznych, źle funkcjonującej tarczycy, trądziku, depresji, zaburzeniach odzywiania, fibromalgii czy innych problemów ze zdrowiem, proporcje oraz dozwolone produkty będą inne niż u osoby bez takich dolegliwości. Te symboliczne 20% oczywiście będzie bardziej restrykcyjne, ale też jest to kwestia sprawdzania swojego organizmu i jego reakcji. Byż może osoba z chorobą autoimmunologiczną nie będzie mogła jeść codziennie jajek, ale 2-3 sztuki w tygodniu nie wywołają żadnych objawów.

A 100%? W moim odczuciu, gdy nie ma takiej potrzeby (czytaj: nie cierpisz na poważne choroby wymagające całkowitej restrykcji, nie jesteś modelką VS czy zawodowym sportowcem), to przestrzeganie zbyt rygorystycznej diety może być objawem niezdrowej relacji z jedzeniem. Takie naurotyczne zachowania mają tendencję do wymykania się spoza kontroli, i nagle okazuje się, że myślenie o jedzeniu zawładnęło naszym życiem, wpływa na nasz nastrój, decyduje o planie dnia czy jest powodem kłótni z bliskimi. Jedzenie nie powinno być idealne. A być może powinno, a to ja próbuje racjonalizować fakt, że dziś zjadłam pół tabliczki gorzekiej czekolady wraz z całym kokosem…;)

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.